3 Şubat 2015 Salı

Tersyüz - Amy Harmon




Ambrose Young okulun en çekici çocuğu ve kasabanın yıldız güreşçisiydi. Uzun boylu ve yapılı bir vücudu, omuzlarına değen saçları ve yakıcı gözleriyle aşk romanlarının kapaklarını süsleyebilecek kadar yakışıklıydı. Fern Taylor bunun farkındaydı ve Ambrose Young'a âşıktı. Belki de bu kadar yakışıklı olduğu için Fern asla onunla birlikte olabileceğini düşünmemişti. Ta ki her şey tersyüz olana ve Ambrose'un eski yakışıklılığından eser kalmayana kadar…

 Tersyüz, beş genç adamın küçük bir kasabadan kalkıp savaşa gidişinin ve içlerinden sadece birinin geri dönüşünün hikâyesi... Hayatı, benliği, güzelliği kaybetmenin hikayesi... Bir kızın, yıkılmış bir çocuğa ve yaralı bir savaşçının, sıradan bir kıza olan aşkının hikâyesi... Kalp kırıklığının üstesinden gelen bir arkadaşlığın ve bilinen kalıpların dışına çıkan bir kahramanın hikayesi... Tersyüz, hepimizin içinde biraz iyiliğin biraz da kötülüğün olduğunu keşfettiğimiz modern çağın Güzel ve Çirkin'i.. 




Ah ahh neşelendiren,gözlerimi dolduran güzel bir hikaye oldu benim için. Bazı karakterlere kızsam da,bu kitabın gidişatını hiiç etkilemedi. 

En çok Ritaya sinirliyim açıkçası. Bu kadar düşüncesiz olunmamalı.. Hele ki konu Bailey ise...
Beni en çok üzen ise Bailey oldu. Nedenini söylemek dahi istemiyorum...

Gelelim konuya;

Ambrose  Young çook yakışıklı ayrıca yıldız güreşçilerden birisi. Ve bi çok kişininde hayali. Tıpkı Fern gibi.
Fern ise, çirkin olarak anlatılan karakterimiz. 

Ambrose ve arkadaşları genellikle Fern ile dalga geçer.. 
Bailey,Fern'in dostu ayrıca kuzeni. Fakat Bailey hasta. Kas distrofisi. Yani kemikleri gün geçtikçe zayıflıyor. Aslında Bailey'in o yaşa kadar yaşaması bile mucize. Çünkü genelde 12 yaşlarında vefat ediyorlar. Bailey ise 21 yaşında! 
Fern sürekli Baileyle ilgilenmek zorunda ve bu aslında Bailey ve ailesine verilen bir lütuf. 
Daha sonra Ambrose ve arkadaşları orduya katılıyor ve cepheye gidiyorlar. 

Bu arkadaşların geri dönüş hikayesini, Ambrose'nin Fern'e duyduğu ilgili anlatıyor. Tabii Ambrose de farklılıklar vardır... Kötü şekilde...
Ambrose,Fern ve Bailey'in o güzel arkadaşlığını.. 
Açıkçası çok etkilendim. Hele ki bazı yerler ciddi anlamda sarstı beni.  Beni en çook etkileyen yerlerden biriside kitabın en sonu oldu.. Orda bi ismi görüyorsunuz ve öyle kötü oluyorsunuz ki... 

En çok güldüğüm yerde Fern'in süpermarketteki anonsu oldu. Valla okurken '' helaaal beee '' dedim. :D  Gerçekten çook iyi bi hareketti.

Ben gerçekten bu kitabı çook sevdim. Gittikçe güzelleşmeye başladı. Açıkçası ilk başlarda ilgimi çeken tek yer Fern ve Ambrose'nin sorularla atışmasıydı. '' Uçurtma mı Balon mu? '' gibi. Sonrasında ise daha da güzelleşti. 

Okumanızı öneririm. Fern'i Ambrose'yi ve en çokta Bailey'i seveceksiniz. 

Bi kaç alıntıya bakalım mı?  :) 

'' Çünkü bazen bir yüze aşık oluruz,onun ardındakine değil. Annem yemek yaparken etin yağını süzer ve onu dolaptaki bir teneke kutuda saklardı. Uzun bir süre içi fındık kremalı,çikolata kalpı uzun kurabiye kutularından birini kullandı. Pahalı olanlar var ya,ondan. Birkaç kez annemin zulasını bulduğumu düşünerek açtım o kutuyu, ama kapağı açar açmaz leş gibi kokan yağ öbeğiyle karşıastım. 

- Bu aşamada kutunun bir önemi kalmıyordu,değil mi? 

- Kesinlikle. Canımın kurabiye istemesine neden oluyordu ama kutu tamamen yanıltıcı bir reklamdı. Bence bazen güzel bir yüz de yanıltıcı reklamdır ve çoğumuz kapağın altında bakmaya  zahmet etmeyiz... '' 




'' Bizi sevgiye layık kılan tek şey güzellikmiş gibi davranıyorsun. Seni sadece yakışıklı olduğun için sevmedim! '' 




'' Eğer onu bu kadar çok sevmeseydim bu kadar canım yanmazdı. İroni de burada. Acının bir kısmı da Bailey'i tanıma,onu sevme mutluluğundan kaynaklanıyor. Biri olmadan diğeri olmaz. 

-Ne demek istiyorsun?

- Mutluluk yoksa üzüntü yoktur. Sevgi olmasaydı kaybı hissedemeyecektim... Onu hiç tanımamış olmaktansa bu acıyı çekmeyi yeğlerim... '' 






*Yayınevinin facebook sayfası :Yabancı Yayınları



2 yorum:

  1. Kördüğüm'ü senin yüzünden ilk sıraya almıştım, bak şimdi bunu da merak ediyorum :)) Yapma ama böyle güzel yorumlar :P Sonra hangi kitabı okuyacağımı şaşırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gölgeler yorumunu gördün mü :P Bence onuda almak isteyeceksin :D

      Sil